loading...

Οι εργάτριες του σεξ που πωλούν πρόσβαση στην πραγματική τους ζωή

Οι εργάτριες του σεξ που πωλούν πρόσβαση στην πραγματική τους ζωήΤα social media έχουν οδηγήσει την βιομηχανία του σεξ σε ένα νέο είδος «άμωμης πορνείας», εκεί όπου οι πελάτες δεν ενδιαφέρονται μόνο για το κορμί τού άλλου, αλλά και για να παρακολουθούν με κάμερες την ιδιωτική του ζωή.

Όπως κάθε άλλη γυναίκα που υπηρετεί το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, η Cortana Blue πουλάει σεξουαλική οικειότητα. Η διαφορά της με άλλες επαγγελματίες του είδους είναι ότι την πουλά μέσω των social media. Από τη στιγμή που έστησε την επιχείρηση πέρσι, περίπου 1000 άνθρωποι αγόρασαν μία συνδρομή στον ιδιωτικό λογαριασμό της στο Snapchat. Κάπως έτσι, οι αφοσιωμένοι ακόλουθοι της πολύ συχνά τη βλέπουν γυμνή. Αλλά, επίσης έχουν πρόσβαση στην καθημερινότητα της. «Μπορείς να πιάσεις κουβέντα μαζί μου, όποια στιγμή θέλεις», λέει η Cortana.

Στην πραγματικότητα, τα social media είναι ό,τι πιο πρόσφατο υπάρχει στην αγορά του σεξ, μόνο που εδώ, όπως ανακάλυψαν οι εργαζόμενοι σ’ αυτού του είδους τη βιομηχανία, οι πελάτες δεν ενδιαφέρονται μόνο για το κορμί τους, αλλά και για το πώς περνούν στη ζωή τους, για τα κατοικίδια και τις αγοραστικές τους συνήθειες, κοινώς για τη ρουτίνα τους. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, αυτή η νέα μόδα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, κυρίως για τον τρόπο που τα social media αλλάζουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. 

«Αν παρατηρήσει κανείς καλά τι συμβαίνει στη βιομηχανία του σεξ, τότε μπορεί να μάθει πολλά για το τι συμβαίνει και στις σχέσεις μας σε όλον τον κόσμο», εξηγεί η Teela Sanders από το Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Ακόμη και έξω από τη βιομηχανία του σεξ να το δει κανείς, τα social media θολώνουν την κρίση μας αναφορικά με το ποιους πραγματικά έχουμε σχέση και με ποιους όχι. Celebrities όπως η Κιμ Καρντάσιαν και η Τέιλορ Σουίφτ διαθέτουν στρατούς αφοσιωμένων ακολούθων, που κυριολεκτικά ζουν πάνω από το Instagram, μη χάνοντας κανένα από τα updates τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι εφαρμογές όπως το Snapchat, που ενθαρρύνουν την ιδιωτική ανταλλαγή μηνυμάτων, κάνουν αυτού του είδους τις σχέσεις να φαίνονται πιο προσωπικές, κάποτε ακόμη και αμοιβαίες. 

Και η αλήθεια είναι ότι το διαδίκτυο άλλαξε τη σημασία του να είναι κανείς εργαζόμενος στη βιομηχανία του σεξ, εξηγεί η Sanders, που κάνει έρευνες επί του αντικειμένου για περισσότερα από 15 χρόνια. Παλιότερα, σεξ επί πληρωμή σήμαινε ακριβώς αυτό: κάποιος πρόσφερε σεξ έναντι χρηματικού αντιτίμου. Τώρα, όμως, υπάρχουν περισσότερες βαθμίδες σεξουαλικής διάδρασης –από τη σωματική επαφή στα όσα γίνονται μέσω μίας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή- κάτι που ενθαρρύνει κάποιους ανθρώπους να μπουν σ’ αυτή τη βιομηχανία, όπως δεν θα το αποφάσιζαν ποτέ, αν δεν υπήρχε το ίντερνετ.

«Πλέον έχεις να κάνεις με εργαζόμενους του σεξ που κάνουν παραδοσιακό escorting και ανακάλυψαν ότι μπορούν να εκτινάξουν το μηνιαίο εισόδημα τους προσφέροντας τηλεφωνικό σεξ ή σεξ μέσω κάμερας, έχεις κάποιους που τα προσφέρουν όλα και έχεις και εκείνους που δεν προσφέρουν άμεση σωματική επαφή», εξηγεί η Sanders.

Οι «υπηρεσίες κάμερας» έφτασαν λίγο μετά την εισβολή της κάμερας στο διαδίκτυο. Τα γνωστά πλέον και ως camgirls,  έγιναν κάτι σαν ανθυπο-σελέμπριτις με το δικό τους αφοσιωμένο κοινό και φυσικά υπήρχαν και άντρες σ’ αυτού του είδους τις υπηρεσίες, αλλά πολύ λιγότεροι συγκριτικά με τις γυναίκες. Το ζωντανό cybersex απογειώθηκε στα τέλη του ’90, ακριβώς λόγω της αμεσότητας του που σε σύγκριση με τις μαγνητοσκοπημένες πορνογραφικές ταινίες έδινε μία αίσθηση αμεσότητας και αμοιβαιότητας μεταξύ θεατή και επαγγελματία. 

Η Sanders έχει μία εξήγηση και γι’ αυτή την έκρηξη, καθώς το να αλληλεπιδρά κάποιος, έστω και μέσω οθόνης, με το αντικείμενο του πόθου του, ψυχολογικά είναι πολύ πιο εύκολο. «Εδώ οι άνθρωποι μπορούν με ευκολία να πουν ότι δεν κάνουν κάτι κακό ή ότι δεν νιώθουν καμία ενοχή αν τερματίσουν ή καταστρέψουν μία σχέση που γεννήθηκε μέσω αυτής της διαδικασίας», λέει. Και κάπως έτσι, μοιραία, τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία του σεξ ήταν που ακολούθησε την πελατεία της στα social media. Επίσης μοιραία, η εφαρμογή που έκανε θραύση ήταν τα στιγμιαία μηνύματα και οι φωτογραφίες που σβήνονταν λίγο μετά τις –όποιες- διαδικτυακές ανταλλαγές.

Με 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε καθημερινή βάση, των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται από τα 18 στα 34 σύμφωνα και με τη Nielsen, εξηγείται η στροφή προς αυτού του είδους το σεξ.

Οι εργάτριες του σεξ που πωλούν πρόσβαση στην πραγματική τους ζωήΗ Momoka Koizumi είναι μία από αυτούς τους 150 εκ. χρήστες. Με έδρα της τις Ηνωμένες Πολιτείες, η 23χρονη έγινε camgirl, όταν ξεκίνησε να φοιτά στο πανεπιστήμιο. Τότε, παρακολουθούσε μαθήματα το πρωί, ενώ παράλληλα δούλευε σε ένα βιβλιοπωλείο του κολεγίου. «Στην αρχή μου άρεσε γιατί αγαπούσα να δουλεύω με βιβλία. Όμως μισούσα το να εργάζομαι στη λιανική και να λογοδοτώ σε αφεντικό. Μου έτρωγε όλον μου το χρόνο, ήταν εξοντωτικό και χωρίς καμία σοβαρή απολαβή». Ήταν ο αρραβωνιαστικός της που της πρότεινε να ξεκινήσει καριέρα ως webcam φωτομοντέλο. Όπως λέει, τελικά, ήταν κάτι που της ταίριαζε. «Για πρώτη φορά μπορούσα να κονονίσω το πρόγραμμα μου και να είμαι σίγουρη ότι θα μου συμπεριφέρονται όπως μου αξίζει», λέει η ίδια. 

Πολύ σύντομα, η Koizumi, συνειδητοποίησε ότι η επιτυχία σ’ αυτόν τον τομέα απαιτούσε καλές γνώσεις μάρκετινγκ και παρουσία στα social media. «Διέτρεξα άπειρα προφίλ επιτυχημένων camgirls και συνειδητοποίησα ότι όλα τους είχαν λογαριασμό στο Snapchat», εξηγεί.  Τα webcam μοντέλα, πρακτικών πωλούν πρόσβαση στους ιδιωτικούς τους λογαριασμούς στο Snapchat, εκεί που μπορεί να ποστάρει κανείς μία μίξη περιεχομένου, σεξουαλικού και μη. Μέχρι σήμερα το 10% του μηνιαίου εισοδήματος της φοιτήτριας προέρχεται από τις συνδρομές των fans της.

Μάλιστα, όπως η ίδια εξηγεί, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αισθάνθηκε άνετα να δουλέψει στη βιομηχανία του σεξ ήταν το γεγονός ότι η όλη αλληλεπίδραση με τον πελάτη γινόταν με μία οθόνη να μεσολαβεί ή έστω μέσω τηλέφωνου. Όπως λέει, μπορεί να νιώσει άβολα, αν φορέσει μία πολύ κοντή φούστα δημοσίως στην πραγματική της ζωή, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί γυμνή μπροστά σε 100 άτομα που την παρακολουθούν μέσω κάμερας.  Κατά τον ίδιο τρόπο περίπου, νιώθουν και όσοι απολαμβάνουν τις υπηρεσίες ιερόδουλων επιθυμώντας, όμως, τη συντροφικότητα, στον ίδιο βαθμό που επιζητούν τη σεξουαλική επαφή. Το να συζητούν με τα camgirls της αρεσκείας τους είναι κάτι που τους καλύπτει και στα δύο πεδία, χωρίς να χρειάζεται να έρθουν ποτέ σε πραγματική επαφή. Κατά την Sanders σε όλη αυτή τη διάδραση υπάρχει οικειότητα. Η Koizumi πουλά πρόσβαση στις ιδιωτικές της στιγμές στο Snapchat έναντι συνδρομής που στοιχίζει 45 δολάρια και αναρτά γύρω στα 10 posts την ημέρα, εκ των οποίων μόνο τα μισά περιέχουν ακατάλληλες σκηνές.

Συνηθίζει να μιλά στους followers της κάθε πρωί μέσω κάμερας, αλλά αυτό που βασικά θα δουν τότε είναι να κορίτσι να κάθεται στο δωμάτιο του, να πίνει καφέ, ό,τι κάνει κανείς το πρωί. «Μπορούν ακόμη να με δουν να πηγαίνω στη σχολή μου, να τρώω το βραδινό μου, να δουν τις γάτες μου –που είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου- να τριγυρίζουν στο σπίτι μου», λέει η φοιτήτρια. 

Ο Grant Blank, από το Ινστιτούτο για το Διαδίκτυο Οξφόρδης συμφωνεί ότι αυτό που προσφέρεται μέσω Snapchat, πέρα από τις παραδοσιακές υπηρεσίες των camgirls, σίγουρα δίνει την αίσθηση της οικειότητας, ακριβώς λόγω της φύσης της διάδρασης. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν δύο κρίσιμα σημεία σε όλο αυτό, όπως παρατηρεί. Από τη μία πλευρά, μπορεί κάποιος να νιώσει τόσο άνετα –ο λόγος για τον επαγγελματία της υπόθεσης, ξεχνώντας ότι εκπέμπει ζωντανά σε ανθρώπους που δεν είναι ακριβώς παρόντες σ’ αυτό που κάνει. Από την άλλη, ακριβώς, επειδή ο επαγγελματίας γνωρίζει ότι έχει τόσα μάτια στραμμένα στη ζωή του ενδέχεται να μην αποκαλύπτει ποτέ πτυχές της πραγματικής του ζωής, αλλά να υποδύεται ρόλους αναλόγως με τον άνθρωπο που κάθε φορά βρίσκεται μπροστά στην οθόνη. 

«Το να κρατάς ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού σου δεν είναι εύκολη υπόθεση», παραδέχεται η Koizumi. Το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα έχει μόλις δυο ρεπό, ενώ το να κρατά ζωντανούς τους λογαριασμούς της στα social media, πρακτικά είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, ακόμη κι όταν είναι άρρωστη. «Απ’ όταν ξεκίνησα την παρουσία μου στο Snapchat δεν νομίζω ότι υπήρξε έστω και μία μέρα που να μην ποστάρω κάτι», λέει, κάτι με το οποίο συμφωνεί και η Cortana Blue, που ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας της είτε στο να ανεβάζει στιγμές από τη ζωή της στα social, είτε απαντώντας στα εκατοντάδες μηνύματα followers, κάτι που είναι κανονική δουλειά από μόνο του.

Ειδικά για την Cortana το Snapchat είναι το βασικό της όπλο στον τρόπο με τον οποίο πουλάει τον εαυτό της στα social. Το ίδιο κάνει βέβαια και στο Kik, μία άλλη πλατφόρμα εξίσου δημοφιλή για την ανταλλαγή στιγμιαίων μηνυμάτων, ενώ η 24χρονη χρησιμοποιεί κατά τον ίδιο τρόπο και τον τηλεφωνικό της αριθμό. «Πραγματικά απολαμβάνω το να δείχνω στο κοινό ότι κατά βάθος είμαι ένα κανονικό κορίτσι, με κανονική καθημερινότητα. Είμαι απλώς μια γυναίκα που γδύνεται για τα χρήματα. Νιώθω ότι οι περισσότεροι πληρώνουν με μοναδικό στόχο να με δουν να γδύνομαι, όμως, επιστρέφουν μετά από λίγες μέρες, σχολιάζοντας ότι δεν πιστεύουν το πόσο αληθινή είμαι, πόσο η ζωή μου μοιάζει με τη δική τους».

Η επιτυχία αυτού του είδους των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ σε ένα μεγάλο τμήμα της βασίζεται στις ανάγκες των ανδρών μέσης ηλικίας. Ακριβώς, γι’ αυτό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται εταιρείες που λειτουργούν ως μεσάζοντες στο διαδίκτυο, με δικό τους προσωπικό που κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά και κρατά ποσοστό.

Φυσικά, όλο αυτό συμβαίνει, γιατί το να πωλεί κανείς πρόσβαση σε λογαριασμούς του Snapchat, χωρίς τη γραπτή έγκριση της εταιρίας, τεχνικά συνιστά παραβίαση των κανονισμών της, όπως άλλωστε και να αναρτά κανείς πορνογραφικό περιεχόμενο. Γίνεται αντιληπτό, ότι στην παρούσα φάση και με την τροπή που έχει πάρει η λειτουργία του Snapchat, 150 εκ. χρήστες σε καθημερινή βάση παραβιάζουν τους κανονισμούς του, κάτι το οποίο η εταιρεία κάνει ότι δεν… βλέπει. Πόσω μάλλον όταν για το συγκεκριμένο θέμα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους του BBC, αλλά προτίμησε να παραπέμψει – και αντί απάντησης- στα links με τους όρους χρήσης της εφαρμογής.

Για την ιστορία, ο λογαριασμός της Cortana Blue έχει «κατέβει» δύο φορές από τότε που ξεκίνησε την όλη της δραστηριότητα το 2015. «Δημιούργησα εκ νέου τον λογαριασμό μου και τις δύο φορές», λέει, αν και είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σ’ αυτού του είδους την παράπλευρη βιομηχανία του σεξ ξέρουν τι σημαίνει το να κλείνουν οι λογαριασμοί τους και να πρέπει να «χτίζουν» από την αρχή το προφίλ και βασικά το πελατολόγιο τους.  Άλλωστε, δουλεύουν στο περιθώριο της νομιμότητας, κάποτε με άλλοθι το γεγονός ότι δεν έρχονται σε σωματική επαφή με τους πελάτες, απλώς βγάζουν χρήματα από αυτού του είδους την social media πορνογραφία. Οπότε, δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο σ’ αυτές τις online σχέσεις.

Όπως εξηγεί ο Daniel Miler από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μελετητής ο ίδιος της επίδρασης των webcams στις ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις, το webcaming δεν διαφέρει πολύ από μία πρόσωπο με πρόσωπο επαφή και γι’ αυτό επιτρέπει μία μορφή οικειότητας που αναπτύσσεται μέσω Snapchat, η οποία δεν εμφανίζεται σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το επιβεβαιώνει και η Blue. «Μ’ αρέσει να έχω ιδιωτική επαφή με έναν follower, με τρόπο που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε ούτε να πράξει, αλλά ούτε και να παρακολουθήσει. Μ’ αρέσει να ξέρουν ότι είμαι εκεί γι’ αυτούς, ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε κατά τη διάρκεια της μέρας, ότι μπορούν να μου στέλνουν αστεία memes ή βίντεο με ζωάκια ή παιχνίδια», καταλήγει, για κάτι που σίγουρα δεν είναι κανονικό σεξ ή αληθινή οικειότητα, αλλά μοιάζει με αυτά, σε επικίνδυνο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Earn Money From Your PC!!!